Dissenyar una web no pot ser una feina improvisada

Dissenyar una web Diseñar una web
Dissenyar una web pot semblar una feina senzilla. De fet, quan obrim l’ordinador ens assalten anuncis que ens parlen de tenir una web en qüestió de minuts, amb eines informàtiques que poden substituir amb eficàcia les tasques que, de fet, haurien de continuar sent competència del cervell. Johan Cruyff va dir que el futbol és un joc que es practica amb el cap i en què es fan servir els peus. De la mateixa manera, per dissenyar una web les eines informàtiques haurien de ser això: eines. La meitat de la feina de la construcció d’una web s’ha de fer abans d’encendre la màquina. S’ha dit que si poses un ximpanzé tancat en una habitació amb una màquina d’escriure, només es qüestió de temps que escrigui el Quixot. Però tots sabem que això no és veritat. Pensar continua sent una feina important!

Dissenyar una web: les fases imprescindibles

Tenir una web pot ser una qüestió d’il·lusió. Les empreses grans poden considerar, i de fet ho fan, que la primera condició d’una web és que sigui eficaç. Per això mobilitzen la quantitat de recursos que els calgui per fer la web que necessiten. I la necessiten perquè, per a elles, tenir una web és qüestió d’eficàcia. És un recurs amb què compten per poder assolir els objectius que tenen definits en els seus plans estratègics.

Les petites i mitjanes empreses, els professionals, les persones que volen posicionar una marca personal haurien d’emmirallar-s’hi una mica. No es tracta de deixar de fer les coses amb il·lusió, sinó d’incorporar criteris d’eficàcia en la seva feina quotidiana. És a dir: es tracta de saber on vols anar i anar-hi. Així de senzill!

Només quan tinguem això clar hauríem d’encendre l’ordinador o agafar el llapis i començar a definir com serà la nostra web. I després sí que ho podrem fer amb els nostres propis coneixements, amb les eines que el món informàtic posa al nostre abast o amb els professionals que vulguem. Triar una forma o una altra només depèn del pressupost que tinguem i de l’ambició dels plantejaments que ens haguem fet quan l’hem planificat.

La planificació web

Òbviament, si teniu diners podeu contractar un professional que us substitueixi en la vostra feina de pensar què espereu de la vostra web. O la podeu encarregar al vostre responsable d’informàtica o de màrqueting. Si són uns tècnics com cal, us convenceran, abans de tot, que la feina de saber què voleu és vostra i prou, i que ells només poden ajudar-vos a posar ordre en les vostres idees i escriure-les de manera que acabin sent realitzables. A Internovatec, dissenyar una web comença així: us ajudem a escriure allò que ja teniu al cap, i després comencem la feina del disseny pròpiament dita.

Les tres potes del disseny web

Una web és un instrument de propaganda. Sempre se n’havia dit així, i s’ha intentat suavitzar l’expressió buscant sinònims menys agressius, com ara publicitat o màrqueting. Però mai no deixarà de ser un instrument que vol que el públic sàpiga de nosaltres: de qui som, com som, què fem, o en què podem ajudar la gent que necessita dels nostres serveis o ha de consumir els nostres productes.

Per això la web ha de tenir un disseny i una tecnologia alineats amb uns objectius de màrqueting definits i assolibles. Aquestes són les tres potes de qualsevol disseny web: els aspectes gràfics, la implementació tecnològica i els objectius de màrqueting. Idealment, haureu de comptar amb un dissenyador gràfic, un programador web i un coneixedor del vostre mercat. O adquirir els coneixements necessaris per a poder-los substituir, la qual cosa no sempre és possible.

A Internovatec podem atendre amb professionalitat les dues primeres potes i ajudar-vos a definir la tercera.

SEO i analítica

El SEO s’ha convertit en un objectiu, i està, al nostre entendre, sobrevalorat. Deixeu-nos explicar aquesta afirmació, que no vol ser polèmica.

Google aporta un gruix fonamental de les visites que qualsevol web rep en l’exercici de la seva feina. Però hi ha altres fonts d’adquisició de tràfic: Les visites directes, la tasca que fan els vostres butlletins electrònics, la vostra feina comercial, els comentaris dels vostres clients… tots es conjuminen per fer que la vostra web sigui més o menys visitada. I a Internovatec pensem que no és bo que el 80% de les vostres visites provinguin de Google. Senzillament, perquè si depens d’una sola font de tràfic, si, per qualsevol motiu hi ha un accident en la relació que tingueu amb aquesta font, l’eficàcia de la vostra web es veu compromesa. Quan a Internovatec parlem de SEO parlem de Google, sí, però també d’altres possibilitats de fonts de tràfic.

I aquesta és la darrera feina que incorporem a la nostra concepció de disseny web: analitzar els resultats i les fonts del vostre tràfic és imprescindible. Si no analitzeu les vostres dades no teniu ni idea de si la vostra web està complint amb eficàcia els objectius que li heu previst.

I, sobre totes les coses, no perdeu mai la il·lusió! En el vostre cas, és la condició prèvia per a l’eficàcia.

PS. Què ha de tenir un pla de màrqueting web?

Clicant aquí podeu accedir a una pàgina del Canal Empresa de la Generalitat de Catalunya, que justifica perquè cal tenir un Pla de màrqueting web i com ha de ser.

 

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *