Què és un hosting

Què és un hosting

Què és un hosting web? Hosting vol dir allotjar. Per tant parlem d’allotjar una web. Però, és clar… què vol dir allotjar una web? Seria bo tenir alguns conceptes clau per entendre perquè la primera cosa que cal per tenir una pàgina web és tenir on allotjar-la.

Continguts

Pàgina web

Una pàgina web és un conjunt d’arxius confeccionats amb diversos llenguatges informàtics. Com qualsevol arxiu que tinguis al teu ordinador, necessita uns programes que els puguin interpretar. La diferència que ens interessa posar de relleu entre els arxius de les pàgines web i els arxius que tens al teu dispositiu és justament aquesta. No els tens tu, perquè els tens allotjats en uns altres ordinadors. Són els que allotgen la teva web o la web a què accedeixes.

El programa bàsic per accedir a una web és el navegador. Però perquè el navegador treballi cal que l’ordinador que allotja la web tingui uns altres programes que facin feina pel seu compte o que es comuniquin amb el navegador del teu ordinador.

Quan contractes un allotjament web, per tant, contractes l’espai d’uns ordinadors servidors i l’ús d’uns programes determinats per poder interpretar els arxius web.

Les condicions d’un servidor

Òbviament, ha de funcionar les 24 hores dels 365 dies de l’any, a fi de poder garantir que en qualsevol moment i des de qualsevol franja horària es pugui accedir a aquests arxius i a aquests programes.

Per poder complir aquesta condició i d’altres derivades del funcionament dels programes i del manteniment dels ordinadors calen unes determinades condicions ambientals. Bàsicament cal el control de temperatura i d’humitat. Els ordinadors han d’estar en llocs freds i secs.

A més, els servidors han de ser robusts i segurs, tan físicament com tecnològicament. És a dir, han d’estar protegits d’accidents de caràcter físic i proveïts dels elements de seguretat que els facin forts davant els atacs o les incidències tecnològiques.

Amb aquestes exigències és fàcil d’entendre que, a la pràctica, el propietari d’una pàgina web no pot tenir els seus arxius allotjats al seu propi ordinador. Cal dir que teòricament això és possible si hi instal·la els programes adequats. Però gens pràctic, la veritat.

Els programes d’un servidor

Com et passa amb el teu ordinador personal, pots optar entre servidors que treballen amb programes amb propietari (sobre tot, com pots imaginar, Windows, a través del seu entorn IIS) o lliure (bàsicament l’entorn Apache). A la majoria de serveis comercials els servidors funcionen amb programes Linux, tot i que puntualment també es poden demanar servidors Windows per funcions específiques. Les conseqüències per al visionat de les webs són irrellevants.

Apache és un entorn que combina les possibilitats d’una base de dades que emmagatzema la informació de la teva web (MySql), un llenguatge/programa que permet el diàleg amb el teu ordinador (PHP) i les prestacions generals del propi Apache. Tots aquests programes son els que té l’ordinador servidors. Són necessaris per aconseguir que el teu navegadors interpreti i mostri correctament els continguts dels arxius web.

En el cas dels servidors que funcionen amb Windows, el funcionament no és diferent, tot i que els noms dels programes són diferents.

Com funciona un hosting que allotja una web?

Bàsicament, un usuari demana l’accés als arxius etiquetats sota un domini a través del seu ordinador. El servidor fa servir els seus programes i protocols (HTPP i PHP), demana la informació a la seva base de dades i la retorna al navegador que la fa visible amb els seus propis recursos. I tot això s’ha de fer en fraccions mínimes de segon, perquè a l’altra banda del servidor hi ha un usuari que agraeix la velocitat amb que la seva demanda es veu satisfeta. Aquesta velocitat, com veurem en una altra ocasió, depèn de la quantitat d’informació transmesa, de les propietats de la connexió a través de la qual es transmeten les dades i de les característiques del ordinadors que intervenen en aquest diàleg.

Què és un hosting a Internovatec?

Doncs exactament tot el que hem descrit. Disposem d’ordinadors equipats amb Windows o Linux que disposen dels programes necessaris. Si necessitaves saber què és un hosting, tenim la repsosta. La teva pàgina web arribarà de manera ràpida, fiable i segura a l’ordinador dels teus clients i amics, i dels seus clients i amics. I els posem a la teva disposició per ajudar-te a aconseguir el compliment dels teus objectius web, tant si són de caràcter professional com personal.

PS. Més sobre els hostings

Pots obtenir informació addicional o més tècnica aquí.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *