Els servidors virtuals al núvol o servidors cloud

Servidors-al-nuvol-Servidores-en-la-nube

Els servidors virtuals al núvol són una opció interessant per les empreses per diferents motius. Tot i això, els usuaris i les usuàries no avesats a la tecnologia no coneixen els rudiments de com funcionen, i, en conseqüència, no poden valorar-ne els avantatges. També són coneguts amb el seu nom anglès: servidors cloud, o hosting cloud.

Què és un servidor virtual, per a dummies

En aquest blog ja hem definit què és un hosting o allotjament web. Doncs bé: ara heu de saber que el que fa un hosting, de fet, és allotjar un servidor. Un servidor és el conjunt de programes que permeten que tu puguis veure una pàgina web. Tot plegat sembla molt complicat, i potser es pot entendre millor amb una comparació. Imagina’t que vols un cafè. Tens, com a mínim, dues opcions:

  • Tenir la cafetera a casa et permet tenir cafè quan vulguis i en l’estat que el vulguis. Però si vols un bon cafè, mòlt a l’acte, amb escuma i aromes, la cosa no és tan senzilla. Hauràs d’abandonar la vella cafetera d’alumini, i anar a parar a les grans comercialitzadores de cafè en càpsules o als fabricants de sofisticades màquines electrodomèstiques,
  • Anar a un establiment, que garanteixi les característiques del cafè tal com tu el vols. En aquest cas, el hosting seria l’espai físic (el bar, cafè o establiment) on hi ha el servidor (el conjunt de recursos que et donen el cafè tal com tu el vols, i que inclouen les màquines, el cafè, el cambrer i, fins i tot, les característiques del lloc).

En el cas concret d’Internet, tenir la cafetera a casa és molt complicat. Els servidors d’Internet han de funcionar les vint-i-quatre hores del dia, tots els dies de l’any, i en unes condicions físiques de temperatura, humitat i entorn molt constants. A més, seria aconsellable tenir un ordinador dedicat, També passa que s’han d’actualitzar sovint per poder mantenir les prestacions necessàries perquè tot funcioni. Les exigències tècniques, legals, de manteniment i de programari dels servidors són cada dia més complexes i més difícils de suportar.

Per això els enginyers informàtics i els programadors van desenvolupar una eina poderosa: la virtualització. Es tracta de crear tècniques que permeten crear espais virtuals, no físics, fets a base de dades informàtiques que permeten que una sola màquina física permeti l’accés a múltiples espais web. Ras i curt: els primers servidors estaven hostatjats en màquines físiques que requerien una màquina per a cada web, i, a través de la virtualització va ser possible allotjar moltes webs en una sola màquina física. Òbviament, encara es pot mantenir un espai físic propi per allotjar una web, però els avantatges d’utilitzar els servidors virtuals al núvol superen amb escreix els inconvenients de fer-ho. La comunitat alemanya de FS ho explica en aquesta entrada del seu blog (en castellà)

El núvol és un entorn segur?

Primer, doncs, va ser la virtualització, que permetia allotjar moltes webs en una sola màquina. Les empreses d’allotjament web anaven ocupant espais en centres de dades, on cada empresa havia de tenir els seus propis servidors, els seus recursos per possibilitar les transferències d’arxius i traduccions de protocols i llenguatges que permetessin el funcionament correcte de la xarxa.

El següent pas ha estat l’emmagatzematge al núvol. L’augment exponencial de dades a la xarxa, les necessitats d’immediatesa i l’increment de la dependència d’Internet de l’activitat humana han obligat a simplificar la manera de desar i fer circular les dades. El núvol o cloud permet l’emmagatzematge i l’accés a sistemes informàtics i aplicacions a través del mateix Internet. Les conseqüències del creixement de les prestacions del núvol són molt importants, i moltes són d’ordre pràctic: els llocs web, les empreses i els particulars que en són propietaris, ja no necessiten servidors físics o màquines per emmagatzemar i accedir a les seves dades.

Aquesta simplificació obre molts debats sobre qüestions com la seguretat o la privadesa de les dades. Les dades estan circulant amb llibertat, perquè la llibertat està en l’ADN de la mateixa xarxa, però la veritat és que la manera com hem triat que aquesta s’organitzi fa que constantment apareguin noves necessitats en els temes descrits, que requereixen actualitzacions tècniques i legals. Sembla evident que avui dia la realitat corre més que la regulació, i que moltes disposicions legals i tècniques arriben tard i malament. La conseqüència és que cal una dosi extra de confiança en el progrés i en la tècnica per donar tranquil·litat als usuaris i usuàries. Aquest és el centre del debat actual, i segurament trigarà molts anys a tancar-se del tot.

Els servidors al núvol d’Internovatec

Pots saber més sobre com a Internovatec abordem aquests temes, i com prestem els nostres serveis de servidors virtuals al núvol, posant-te en contacte amb nosaltres.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *