Què és un domini?

Que és un domini? / ¿Qué es un dominio?

Què és un domini? Moltes persones tenen una resposta intuïtiva per aquesta pregunta. Però quan es tracta d’explicar a persones no enteses, els costa. Mirar la Wikipèdia és simple, però de vegades les definicions estan farcides de termes tècnics que no posen llum als dubtes dels neòfits. Però és fonamental que tu sàpigues de què parlem quan parlem d’un domini. Perquè tu ets algú que vol explicar qui és, què ven o augmentar la seva presència en el mercat. I, sobre tot, perquè la primera cosa que hauràs de tenir per poder tenir presència a la xarxa és aquesta: un domini.

Un domini és un espai a la xarxa

Segur que has vist alguna pel·lícula d’escolars americans i recordes els armariets que emmarquen els passadissos dels instituts. De vegades t’hauràs fixat que a cada porta hi ha un número que els identifica i el nom de l’alumne que l’ocupa aquell curs. Aquesta imatge ens serveix per entendre que és un domini. És un espai que ocupa algú amb un nom, que es relaciona amb un número  i que forma part d’un sistema que allotja molts armariets. Són els tres conceptes que has de tenir clars: el nom del domini, que és teu, el número associat, que proveeixen les autoritats d’Internet i l’espai que allotja el teu domini, que te’l proporciona la teva empresa d’allotjament. Respectivament, són el nom del domini, els DNS i el hosting o allotjament.

Un bon nom de domini és fonamental

Si vols que la teva presència a Internet tingui sentit i garanties d’èxit has de saber que has de començar-hi el teu periple estudiant a fons el nom del teu domini. D’entrada ha de ser únic, perquè t’identifiqui a tu i l’espai que ocupes a la xarxa, a més ha de tenir l’extensió adequada pel teu públic. Els internautes treuen conclusions de les coses més peregrines, i tenir un .com, un .org, un .net, un .es o un .cat ja informen una mica de qui ets i de què busques a Internet. D’altra banda, l’arrel del domini, la primera part del nom, la que t’identifica com a nom, marca, empresa, valor o producte ha de ser fàcil de memoritzar, perquè des del dia que publiquis la teva pàgina formarà part de la teva imatge.

Hi ha multitud d’eines a la xarxa que et poden ajudar. A Internovatec també estarem encantats de fer-ho. Si necessites un apunt ràpid d’urgència de la disponibilitat d’un nom associat a un punt, o de la possibilitat de veure si existeixen perfils socials a les xarxes, et recomanem que donis una ullada a aquesta pàgina.

L’allotjament

Les empreses d’allotjament disposen d’un espai que deixen als seus clients: són el que utilitzen per hostatjar els dominis dels seus clients. Hi ha multitud de fórmules que permeten disposar d’aquests espais, dels que parlarem més endavant, perquè requereixen d’unes condicions molt concretes per què puguin funcionar. Que treballin amb ordinadors les 24 hores del dia a temperatures més aviat baixes ja et dona una pista de perquè no és una bona idea que tinguis la teva web allotjada al teu ordinador personal, tot i que tècnicament sigui possible. També a Internovatec disposem dels armariets que necessites per tenir les teves dades a l’abast dels teus clients o persones interessades en els teus serveis.

PS. Més sobre els dominis

Des de Menorca, en Joan Llompart ens explica, amb un llenguatge més acadèmic, els criteris per tenir el millor nom pel teu domini.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *