Què és l’outsourcing?

Què és l'outsourcing

No sembla complicat explicar què és l’outsourcing. Explicat amb paraules gruixudes, és la manera que els anglosaxons tenen per dir subcontractació. En el nostre català també en diem externalització. Potser ens estem acostumant a dir-la en anglès perquè les versions nostrades no tenen massa bona premsa. No ens hauria d’estranyar gens. Quan de les coses se’n fa un mal ús, les paraules que les defineixen comencen a tenir mala premsa. I sembla més senzill disfressar-les amb paraules estrangeres que no pas intentar recuperar el seu sentit original a fi que recuperin el seu prestigi.

Què és és l’outsourcing?

El vell Lara de Planeta, l’original, va dir que la primera pesseta es fa comprant i la segona venent. Sobre aquest axioma va començar a construir un imperi fonamentat en la comercialització. En un món de serveis com el nostre, el comerç és l’autèntica indústria. La fabricació de les coses ha passat a ser un aspecte secundari en la vida dels productes. Venem imatges, ombres de les coses reals, els donem una vida perfectament planificada a fi de mantenir viva la roda de l’economia. A cada transacció guanyem o perdem una quantitat determinada que fa que en la nostra economia tinguin més importància els marges que els costos. Per això està tan de moda vendre coses que no fabriques, o, fins i tot, coses que no tens.

Des d’un punt de vista econòmic, la cosa sembla impecable. Però, com deien els avis, totes les masses piquen, i ens trobem a un pas de matar la gallina dels ous d’or. Ens trobem en un món que demana tornar als orígens, i treure de la piràmide de les necessitats totes aquelles coses que siguin prescindibles. A ningú no se li escaparà la contradicció interna que hi ha en aquesta frase. La necessitat no pot ser prescindible, o deixa de ser necessitat. Doncs bé… el nostre model de consum dels darrers anys s’ha fonamentat en negar aquesta evidència. Inventar necessitats ha estat la clau de volta que ens hem donat per mantenir la roda de la gàbia en funcionament. Com si fóssim hàmsters, vaja!

Externalitzar, en aquest context, vol dir comprar barat i vendre car. Us sona, oi? Però no sempre ha sigut així. De fet, no té perquè ser així!

Les virtuts de l’outsourcing

Potser la millor manera d’explicar què és l’outsourcing és explicar què hauria de ser, o què hauria d’haver sigut per evitar la mala premsa que ha hagut d’assumir. Una de les exigències de la nova manera de treballar és assumir que la col·laboració és positiva. I col·laborar és saber envoltar-se de professionals que ens complementin i ens facilitin les nostres necessitats professionals que no constitueixen el moll de l’os de la nostra raó de ser com empresa. Als manuals d’emprenedoria se’ns explica que tota empresa ha de tenir una missió, una visió i uns valors. Aquests tres mantres constitueixen els objectius de l’empresa. Són els que després hauran de ser quantificats en un pla de negoci.

Doncs bé. Per assolir-los, hem d’entomar múltiples activitats que no tenen a veure amb els objectius en ells mateixos, però si amb el camí que porta al seu assoliment. Són les necessitats instrumentals o accessòries, que no formen part directa de la nostra missió, ni visió ni valors, però que són necessàries per assolir els objectius definits. Aspectes derivats de la imatge, de la comercialització, de les condicions de treball, dels proveïments de matèries primeres, de les relacions amb els clients i moltes d’altres han de ser contemplades en aquest sentit.

Externalitzar vol dir col·laborar

Qualsevol empresa dels nostres dies, més encara si no és una empresa sauri, necessita col·laboradors. Aquest és el terme que hauria de definir l’externalització o la subcontractació. Col·laborar és assumir que no podem donar cap a tot, i que intentant-ho el que fem és distreure’ns de l’assoliment dels propis objectius. Col·laborar no és avui una manera de treballar. És una exigència derivada de la necessitat d’assolir l’èxit empresarial, que no és altre que complir amb els objectius prèviament definits per a la nostra empresa.

Això és el que fem a Internovatec, tant pel que fa als nostres proveïdors, com als nostres clients. Tant els uns com els altres són, per nosaltres, col·laboradors necessaris. Això ens permet amb garanties oferir serveis integrals d’Internet, des de l’allotjament i el disseny fins a l’avaluació dels resultats de la vostra presència a Internet. No ho fem sols. No ho volem fer sols. Perquè sabem que res avui s’assoleix sense col·laboració.

Col·laborar no és cap paraula anglesa. Ve del llatí i vol dir treballar plegats.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *